Problem otyłości

Pochwalam ciebie i dr Angella (wydanie stycznia) za uznanie, że najlepszym podejściem do zdrowia publicznego jest skoncentrowanie się na środkach zapobiegających otyłości i podkreślanie znaczenia unikania przybierania na wadze. Jednak nawet niewielki stopień nadwagi jest związany ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia 2,3 i cukrzycy.4 Połączenie ciężkości konsekwencji nadwagi i faktu, że około 24,7 procent wszystkich kobiet w USA ma nadwagę (określone jako wskaźnik masy ciała – liczony jako waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach – od 25 do 29,9), a dodatkowe 24,9% to osoby otyłe (zdefiniowane jako wskaźnik masy ciała> 30) 5 powoduje nadwagę poważny problem zdrowia publicznego. Jest to jedna z najczęstszych możliwych do uniknięcia przyczyn zachorowalności i śmiertelności, a lekarze byliby zaniedbywani, gdyby nie omawiali utraty masy ciała i utrzymania masy ciała u pacjentów z nadwagą.
Alison E. Field, Sc.D.
Brigham and Women s Hospital, Boston, MA 02115
5 Referencje1. Kassirer JP, Angell M. Tracenie wagi – niefortunna noworoczna rezolucja. N Engl J Med 1998; 338: 52-54
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Yong LC, Kuller LH, Rutan G, Bunker C. Wzdłużne badanie ciśnienia krwi: zmiany i uwarunkowania od okresu dojrzewania do średniego wieku: badanie kontrolne Dormont High School, 1957-1963 do 1989-1990. Am J Epidemiol 1993; 138: 973-983
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Huang Z, Willett WC, Manson JE, i in. Masa ciała, zmiana masy ciała i ryzyko nadciśnienia tętniczego u kobiet. Ann Intern Med 1998; 128: 81-88
Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Colditz GA, Willett WC, Stampfer MJ, i in. Waga jako czynnik ryzyka klinicznej cukrzycy u kobiet. Am J Epidemiol 1990; 132: 501-513
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Flegal KM, Carroll MD, Kuczmarski RJ, Johnson CL. Nadwaga i otyłość w Stanach Zjednoczonych: rozpowszechnienie i trendy, 1960-1994. Int J Obes 1998; 22: 39-47
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Uważamy, że ty i dr Angell fałszywie przedstawiają wyniki badań Stevens i in. (Numer stycznia), oraz wiele innych obserwacji w literaturze medycznej dotyczących związku otyłości z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Otyłość jest coraz poważniejszym problemem i jednoznacznie wiąże się ze znaczną zachorowalnością i zwiększoną śmiertelnością, 2 szczególnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych3. Jednak Państwa redakcja zaprzecza wynikom badań Stevensa i in. dochodząc do wniosku, że nie ma większego ryzyka wczesnej śmiertelności poniżej wskaźnika masy ciała równego 27, a być może nie większego ryzyka na wyższych poziomach. W badaniu Stevensa i wsp., Największa długowieczność była faktycznie związana z indeksem masy ciała pomiędzy 19 a 22. Ponadto, w 14-letnim badaniu prospektywnym kobiet w średnim wieku, 4 wskaźnik masy ciała powyżej 23, ale poniżej 25 lat zwiększyło ryzyko nieżączkowej i śmiertelnej choroby wieńcowej o 46 procent. W odrębnym badaniu u mężczyzn w wieku 40 do 65 lat wskaźnik masy ciała powyżej 25, ale poniżej 29, zwiększył ryzyko o 72 procent. . .
Ronald M Krauss, MD
Uniwersytet Kalifornijski w Berkeley, Berkeley, Kalifornia 94720
Robert H. Eckel, MD
Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Colorado, Denver, CO 80262
5 Referencje1. Stevens J, Cai J, Pamuk ER, Williamson DF, Thun MJ, Wood JL. Wpływ wieku na związek między wskaźnikiem masy ciała a śmiertelnością. N Engl J Med 1998; 338: 1-7
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Pi-Sunyer FX. Zagrożenia medyczne związane z otyłością. Ann Intern Med 1993; 119: 655-660
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Eckel RH. Otyłość i choroby serca: oświadczenie dla pracowników służby zdrowia z Komitetu ds. Żywienia, American Heart Association. Circulation 1997; 96: 3248-3250
Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Willett WC, Manson JE, Stampfer MJ, i in. Waga, zmiana masy ciała i choroba niedokrwienna serca u kobiet: ryzyko w normalnym zakresie wagowym. JAMA 1995; 273: 461-465
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Rimm EB, Stampfer MJ, Giovannucci E, i in. Rozmiary ciała i rozmieszczenie tłuszczu jako predyktory choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn w średnim wieku i starszych mężczyzn. Am J Epidemiol 1995; 141: 1117-1127
Web of Science MedlineGoogle Scholar
. . . Popierasz profilaktykę otyłości, ale sugerujesz, że lekarze powinni udzielać porad, jeśli otyły pacjent prosi o pomoc w planowaniu programu odchudzającego i zaleca odchudzanie, jeśli pacjent cierpi na problemy zdrowotne, które można złagodzić przez utratę wagi. podejście pasywne nie zapobiegnie przybieraniu na wadze u osób zagrożonych, ani nie zapobiegnie dalszemu przyrostowi masy ciała u osób z nadwagą. Co więcej, szybki wzrost wskaźnika masy ciała w populacji USA w ciągu ostatnich 15 lat najprawdopodobniej będzie kontynuowany, jeśli zastosuje się pasywne podejście. Ponieważ dostawcy usług medycznych są zaufanym źródłem informacji na temat żywienia, uważamy, że powinni doradzać wszystkim pacjentom z nadwagą (wskaźnik masy ciała> 25) 2, aby uniknąć dalszego przyrostu wagi, niezależnie od tego, czy ich pacjenci podnoszą kwestię waga. Liczne dane potwierdzają, że zmniejszenie masy ciała zmniejsza zachorowalność związaną z otyłością. Opóźnianie poradnictwa do czasu, gdy taki stan się rozwinie, odzwierciedla nieskuteczne próby zapobiegania i zwiększa prawdopodobieństwo, że pacjenci będą polegać na nieodpowiednich lub niezdrowych metodach kontroli wagi.
William H. Dietz, MD, Ph.D.
Adele L. Franks, MD
James S. Marks, MD, MPH
Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA 30341
2 Referencje1. Federacja Amerykańskich Towarzystw Badań Eksperymentalnych, Biuro Badań Naukowych. Trzecie sprawozdanie z monitorowania żywienia w Stanach Zjednoczonych. Vol. 1. Washington, DC: Government Printing Office, 1995: 223.
Google Scholar
2. Komitet doradczy ds. Wytycznych żywieniowych. Raport komitetu doradczego ds. Wytycznych dietetycznych w sprawie wytycznych żywieniowych dla Amerykanów, 1995. Waszyngton, DC: Departament Rolnictwa, 1995.
Google Scholar
Twierdzisz, że utrata zaledwie 10 do 15 procent masy ciała może złagodzić hiperglikemię, hiperlipidemię i nadciśnienie. Jednak te zaburzenia mogą być usunięte przy niewielkiej utracie wagi, jeśli w ogóle, 1,2. Na przykład, gdy 72 osoby otyłe (średni wskaźnik masy ciała, 30), kobiety i mężczyźni spożywają dietę o niskiej zawartości tłuszczu, zawierającą węglowodany złożone i błonnik oraz codziennie przez trzy tygodnie obserwowano znaczące zmniejszenie stężenia cholesterolu w surowicy (22 procent), trójglicerydów (26 procent), insuliny (32 procent) i glukozy (13 procent) podczas postu oraz w skurczowej (6 procent) i roz
[hasła pokrewne: ambrisentan, belimumab, alemtuzumab ]
[podobne: zielony jęczmień zastosowanie, złamanie collesa, zolty stolec ]