kościuszki jarosław czesc 4

Wartości P są dwustronne. Analizy statystyczne przeprowadzono za pomocą Excel (Microsoft, Redmond, Wash.), SigmaStat (Jandel Scientific, San Rafael, CA), Statmate (GraphPad Software, San Diego, CA) i Stat 100 (Biosoft, Ferguson, Mo. ) oprogramowanie. Wyniki
Charakterystyka podmiotów
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka podmiotów w momencie wejścia, według grupy analitycznej. Charakterystyka trzech grup uczestników przy wejściu (Tabela 1) była podobna, chociaż liczba kobiet w grupie A była większa niż w grupach B i C. Średni wyjściowy poziom homocystu (e) był niższy u 16 kobiet (9,1 .mol na litr, 95% przedział ufności, 7,8 do 10,5) niż u 59 mężczyzn (13,1 .mol na litr, 95% przedział ufności, 10,8 do 15,4) (P <0,001 na podstawie testu U Manna-Whitneya). Żadne inne zmienne, w tym odpowiedzi na eksperymentalne zboża, nie różniły się istotnie u mężczyzn i kobiet. Niski poziom kwasu foliowego w osoczu nie był nadmiernie reprezentowany w naszej populacji badanej, ponieważ średnie poziomy kwasu foliowego w osoczu na linii podstawowej były podobne do danych kontrolnych od 191 osób bez choroby wieńcowej z Portland w stanie Oregon, którzy nie przyjmowali multiwitamin (średnia, 6,0 . 3,6 ng na mililitr [13,6 . 8,2 nmol na litr]) (dane niepublikowane). Zgodność z instrukcjami dotyczącymi konsumpcji zbóż, oszacowanymi na podstawie zwróconych pakietów śniadaniowo-zbożowych, była podobnie wysoka zarówno dla placebo, jak i eksperymentalnych zbóż, od 97,4 do 97,7%. Częstość występowania polimorfizmu C677T metylenotetrahydrofolianowego reduktazy, który wpływa na wrażliwość na wpływ kwasu foliowego na poziomy homocyst (e) ine, 12 była podobna w trzech grupach.
Poziomy witamin i minerałów zbóż
W legendzie do ryciny wymieniono witaminy i minerały w zbożach. Średnia zawartość kwasu foliowego w doświadczalnym zbożu z grupy A (127 .g kwasu foliowego na 30 g płatków zbożowych) stanowiła przybliżone dzienne spożycie dodatkowe z wzbogaconych produktów zbożowych na żądanie FDA.5 Średnia zawartość kwasu foliowego w grupie eksperymentalnej zbóż grupy B (499 .g na 30 g płatków zbożowych) stanowiło około dwukrotność obecnie akceptowanego dziennego spożycia kwasu foliowego6, ale było podobne do składu dostępnych 100 procentowych zbędnych zbóż. Ta ilość obejmuje nadwyżkę , czyli ilość witamin powyżej docelowego poziomu zwykle dodawanego przez przemysł, aby uwzględnić losową zmienność związaną z aplikowaniem witamin i degradacją w okresie przechowywania. Zawartość kwasu foliowego w zbożach doświadczalnych grupy C (665 .g na 30 g zbóż) wybrano w celu wykrycia potencjalnej wartości progowej dla homocysty (e) obniżania ine, uprzednio obliczonej na około 400 do 500 .g dziennie.16
Wpływ eksperymentalnych zbóż na homocyst plazmowy (e) ine i poziomy witaminy
Tabela 2. Tabela 2. Wpływ płatków śniadaniowych na homocyst plazmowy (e) Poziomy. Tabela 3. Tabela 3. Wpływ zbóż śniadaniowych na poziomy kwasu foliowego w osoczu. Podstawowy poziom homocysty (e) w osoczu (tabela 2) i kwas foliowy (tabela 3) nie różniły się istotnie pomiędzy trzema grupami przed fazą placebo lub fazą eksperymentalną.
Płatki zbożowe zawierające średnio 127 .g kwasu foliowego na 30 g płatków zbożowych i RDA innych witamin, w tym witaminy B6 i B12, obniżyły homocyst (e) oe o 3,7 procent (P = 0,24)
[więcej w: dronedaron, oprogramowanie stomatologiczne, belimumab ]
[patrz też: żółty stolec, koński pasożyt, zielonkawy stolec ]