kościuszki jarosław ad

Badani nie zgłaszali udaru mózgu, chromania przestankowego ani rewaskularyzacji tętnic obwodowych. Projekt badania
Rysunek 1. Rysunek 1. Schemat projektu eksperymentalnego. Osobnicy zostali losowo przydzieleni do otrzymywania 30 g zboża doświadczalnego lub placebo codziennie w początkowych i końcowych okresach pięciotygodniowych. Wszystkie dzienne porcje płatków zawierały RDA witamin C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B12, żelaza i cynku; 25 procent RDA witaminy A; i 10 procent RDA witaminy D. Trzy poziomy umocnień kwasu foliowego były używane w eksperymentalnych zbożach; średnia (. SD) zawartość kwasu foliowego na 30 g zboża wynosiła 127 . 11 .g (grupa A), 499 . 6 .g (grupa B) lub 665 . 48 .g (grupa C). Ziarno placebo zawierało wyżej wspomniane witaminy i minerały, z wyjątkiem kwasu foliowego i witamin B6 i B12. Naturalnie występujące ilości tych witamin wynosiły odpowiednio 10 . 0,9, 0,11 . 0,02 i 0,13 . 0,02 ug na 30 g płatków. Zasadnicze poziomy homocysty (e) i witamin w osoczu były mierzone podczas wizyt i 3; poziomy kontrolne mierzono podczas wizyt 2 i 4.
Wszyscy uczestnicy podpisali formularz świadomej zgody, wypełnili formularz historii medycznej i zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech grup (grupy A, B i C) w celu włączenia do podwójnie ślepej próby z kontrolą placebo Rysunek 1). Trzydzieści gramów paczek zbóż na bazie pszenicy, gotowych do spożycia zostało przygotowanych przez laboratoria badań żywności w General Mills (Minneapolis). Wszystkie zboża zawierały, z wyjątkiem wskazanych przypadków, RDA witamin i minerałów wymienionych w legendzie do rysunku 1. Wykorzystano trzy eksperymentalne zboża; średnia (. SD) zawartość kwasu foliowego na 30 g zboża wynosiła 127 . 11 .g w pierwszym zbożu, 499 . 6 .g w drugim (Total, General Mills) i 665 . 48 .g w trzecim; wszystkie zawierały pirydoksynę (1,8 . 0,1 mg na 30 g) i cyjanokobalaminę (6,1 . 0,3 ug na 30 g). Placebo składało się ze płatków śniadaniowych bez dodatku kwasu foliowego, pirydoksyny lub cyjanokobalaminy; naturalnie występujące ilości tych witamin wynosiły odpowiednio 10 . 0,9, 0,11 . 0,02 i 0,13 . 0,02 ug na 30 g płatków.
Każdy badany był proszony o zjedzenie jednego 30-gramowego pakietu płatków śniadaniowych dziennie przez pięć tygodni, a następnie pięciotygodniowy okres wymywania , podczas którego osoby spożywały swoją zwykłą dietę. Następnie mieli jeść jedną paczkę płatków śniadaniowych dziennie przez kolejne pięć tygodni (ryc. 1). Badani zostali losowo przydzieleni do spożycia zboża zawierającego jeden z trzech poziomów umocnienia kwasu foliowego lub zbóż placebo przez początkowe pięć tygodni i alternatywnego zboża w ciągu tygodni 10-15. Zboża doświadczalne i placebo zastąpiono innymi płatkami śniadaniowymi spożywanymi przez uczestnicy przed przystąpieniem do badania. Podczas drugiej i czwartej wizyty wszystkie pozostałe paczki zboża zostały zwrócone i policzone w celu oceny zgodności.
Analizy laboratoryjne
Krew żylną od osób na czczo pobierano do probówek Vacutainer zawierających EDTA. Osocze oddzielono w ciągu 30 minut w chłodzonej wirówce w 4 ° C i zamrożono w -20 ° C do analizy poziomów homocyst (e) iny przez wysokosprawną chromatografię cieczową i detekcję elektrochemiczną jak opisano w innym miejscu, 19,20 z niewielkimi modyfikacjami ( Współczynnik zmienności między testami, 9,1%, współczynnik zmienności w okresie próbnym, 5,0%)
[podobne: amiodaron, chloramfenikol, zielony jęczmień działanie ]
[hasła pokrewne: ziarnica złośliwa i chłoniaki nieziarnicze, zielony jęczmień działanie, csf ]