kościuszki jarosław ad 5

Jednak zboża wzmocnione średnio 499 lub 665 .g kwasu foliowego na 30 g zboża zmniejszyły znacząco poziomy homocyst (e) in, odpowiednio o 11,0 procent (P <0,001) i 14,0 procent (P = 0,001). Efekt homocysty (e) zmniejszania ine zbóż grupy A był istotnie mniejszy niż zbóż grupy B (P = 0,02) lub grupy C (P = 0,03); efekty homocysty (e) obniżenia działania zbóż w grupach B i C nie różniły się istotnie od siebie (P = 0,53). Jedna wartość odstająca (przy poziomie homocysty (e) na poziomie 66,8 .mol na litr) odpowiadała wyższemu poziomowi podstawowemu w grupie C niż w grupie A. Jednak wykluczenie tego odstępstwa nie miało istotnego wpływu na ogólne wyniki statystyczne. W porównaniu z placebo, zboża dostarczające 127 .g kwasu foliowego dziennie zwiększały poziomy kwasu foliowego w osoczu o 30,8 procent (P = 0,045), podczas gdy zboża zapewniające 499 i 665 .g kwasu foliowego dziennie zwiększały poziom kwasu foliowego o 64,8 procent (P <0,05). 0,001) i 105,7% (p = 0,001), odpowiednio. Eksperymentalne zboża dostarczały RDA witamin B6 i B12 i zwiększały poziomy tych witamin w osoczu w porównaniu z placebo (dla B6, 12,5 ng na mililitr [75 nmoli na litr] z placebo vs. 15,0 ng na mililitr [90 nmol na litr] dla eksperymentalnych zbóż: P <0,001 i dla B12 360 pg na mililitr [266 pmol na litr] dla placebo vs. 408 pg na mililitr [301 pmol na litr] dla eksperymentalnych zbóż; P <0,001).
Poziomy homocysty (e) ine zmniejszały się liniowo wraz ze wzrostem zawartości kwasu foliowego w zbożu (r = 0,280, P = 0,016), podczas gdy poziomy kwasu foliowego zwiększały się proporcjonalnie do zawartości kwasu foliowego w zbożu (r = 0,330, P = 0,004). Zmiany poziomów homocyst w osoczu (e) nie były istotnie skorelowane ze zmianami poziomów witaminy B12 w osoczu (r = -0,04, P = 0,711) lub poziomów 5 -fosforanu pirydoksalu w osoczu (r = -0,03, P = 0,799). . W analizie regresji krokowej z zastosowaniem zmiany w poziomach homocyst (e) jako zmiennej zależnej, rejestr zmiany poziomów kwasu foliowego wprowadzono w etapie (r = -0,48, P <0,001) i wyjściowego homocysty (e) poziomy w etapie 2 (r = 0,54, P <0,001). Te dwie zmienne stanowiły 30 procent heterogeniczności zmiany poziomów homocyst (e) ine.
Dyskusja
Podwyższone stężenie homocysty w osoczu (e) jest czynnikiem ryzyka chorób okluzyjnych tętnic, które występują u około 13% pacjentów z chorobą niedokrwienną serca, 35% pacjentów z udarem mózgu i 47% pacjentów z chorobą okluzyjną tętnic obwodowych.14. -20 Fortyfikacja produktów zbożowych kwasem foliowym, zgodnie z zaleceniami FDA w celu zapobiegania defektom nerwowym, może obniżyć poziom homocysty (e) w osoczu u pacjentów z miażdżycą tętnic. Chociaż kliniczna korzyść z obniżania poziomów homocystu (e) jest nieudowodniona, hipoteza zakłada, że można odpowiednio zmniejszyć częstość incydentów miażdżycowych. [16] W niniejszym badaniu, skuteczność homocystu (e) zmniejszania in vitro zbóż wzmocnionych kwasem foliowym był testowany u mężczyzn i kobiet z chorobą wieńcową.
Wysoki wskaźnik zgodności z codziennym spożyciem zbóż sugerował, że większość badanych zmieniła konsumpcję zbóż podczas badania, ponieważ tylko 49 procent wcześniej spożywało pięć lub więcej porcji płatków śniadaniowych tygodniowo
[podobne: Choroba Perthesa, bikalutamid, atropina ]
[podobne: ciemnozielony stolec, mielopatia szyjna objawy, ziarniak pachwinowy ]